Nurullah Ataç Hayatı Ve Eserleri

Nurullah Ataç Hayatı Ve Eserleri
1- Hammer’in Osmanlı tarihini ekler ve düzeltmelerle dilimize çeviren önemli tarihçi Ata Bey’in oğludur. Önce Galatasaray Lisesinde sonra da İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransızca bölümünde okumuştur. İstanbul, Adana ve Ankara liselerinde öğretmenlik yapmıştır.

2- Cumhurbaşkanlığı mütercimliğinden emekli olan Nurullah Ataç, on beş cildi dolduracak kadar deneme, eleştiri yazısı ayrıca 70’e yakın çevirisiyle edebiyat dünyasındaki yerini almıştır. 36 yıllık yazı hayatında 80’i aşkın dergi ve gazetede 4000’den fazla yazı yayımlamıştır.

3- Ataç’ın ilk yazısı 1921 yılında Dergâh dergisinde yayımlanmıştır. İlk yazısı Ahmet Haşim’in “Göl Saatleri” adlı şiir kitabı üzerinedir.

4- Yenilikçi yönüyle bilinen Nurullah Ataç, yeni bir düzyazı dilinin kurulmasına öncülük etmiştir. Yazılarıyla genç şairlerin tanınmasında büyük emek harcamış, özellikle Garip Akımı’nın temsilcilerini desteklemiştir.

5- Türkçecilik anlayışının öncüsü olmuştur. Yeni sözcükleri savunmuş, yeni sözcükler türetmiş, bunları yazılarında kullanmış, dilimize yerleşmesini sağlamıştır. Belli bir dönemden sonra hiçbir yazısında Arapça olduğu için “ve” bağlacını hiç kullanmamıştır.

6- Konuşma dilindeki devrik cümlenin yazıda kullanılmasını ve doğruluğunu savunmuştur. Türkçede devrik cümlenin yaygınlaşmasını sağlayarak edebiyat diline renk katmıştır. Akıcı bir dili ve sağlam üslubu ve inandırıcı bir anlatımı vardır.

7- Yazılarını inanarak yazan, bir yazarı ve şairi dostluk ve arkadaşlık düşüncesiyle ya da çıkar kaygısıyla övmeyi ve yermeyi asla aklına getirmeyen neyi görüyor ve neyi düşünüyorsa onu yazan eve kendi ifadesiyle “edebiyatı kendine dert edinen” bir eleştirmendir.

8- Edebiyatımızda eleştirmen olarak öne çıkmış, izlenimci / öznel eleştiriyi benimsemiştir. Tarafsızlık ve nesnellik ölçütlerine inanmaz Eleştirilerinde tutarsızlık vardır, kendisinin de belirttiği gibi düşüncelerini sık sık değiştirmekten, bugün ak dediğine yarın kara demekten çekinmez. Eleştiri tarihimizde bir milat olan Ataç’ın deneme ve güncelerinde bile eleştiri tadı vardır. Ataç’a göre eleştiri sanat, eleştirmen ise kendi zevkini kendi duygularını söyleyen bir sanat adamıdır.

9- Cumhuriyet döneminde deneme türünün en başarılı temsilcilerindendir. Denemeleri sorgulayıcı ve düşündürücü niteliktedir. Ataç, denemelerinde okuru kendi düşüncesinin içine çekmeye çalışmıştır. “Okuruma Mektuplar” içtenlik anlayışını yansıtan, yaşam ve ölüm, hastalık ve sağlık, mutluluk ve mutsuzluk sorunları çevresindeki söyleşi-denemelerden oluşur. “Prospero ile Caliban”daki yazıların büyük bölümü Ataç’ın 1950’li yıllarda toplumcu gerçekçi edebiyat anlayışıyla girdiği tartışmaları içeren denemelerden oluşur.

10- Roman ve öykü türünde eserler vermemiştir.

ESERLERİ
Deneme-Eleştiri-Günlük: Günlerin Getirdiği, Karalama Defteri, Okuruma Mektuplar, Günce I, Günce II, Sözden Söze, Diyelim, Söz Arasında, Söyleşiler, Dergilerde, Prospero ile Caliban, Ararken, Keziban’a Mektuplar

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.