Sanatçılar

Sabahattin Eyüboğlu Hayatı Ve Eserleri

Sabahattin Eyüboğlu Hayatı Ve Eserleri
1- Deneme yazarı, çevirmen, eleştirmendir. Sabahattin Remzi, Cim-Dal imzalarını da kullandı. Şair ve ressam Bedri Rahmi’nin kardeşidir. Londra’da İngiliz kültürü ve edebiyatı üzerinde incelemelerde bulundu. İÜFF Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde doçentlik (1933-38), Maarif müfettişliği, Talim Terbiye Kurulu üyeliği, Tercüme Bürosu başkan yardımcılığı yaptı. Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü’nde kültür tarihi dersleri verdi (1939-47). 1950’den başlayarak İÜEF’de karşılaştırmalı Türk-Fransız edebiyatı, 1951’den başlayarak İTÜ’de ve 1958’den başlayarak Tatbiki Güzel Sanatlar Okulu’nda sanat tarihi dersleri verdi.

2- Ulusal kültür, bilimsel düşünce, Anadolu sanatı gibi konuları ele almakla kalmadı, hem dil devriminin yerleşmesi hem de Yeni Şiir hareketinin toplumsal bir içerik kazanması yolunda çaba gösterdi. Fransız, İngiliz, Rus, Yunan ve Latin edebiyatlarından birçok klasik yapıtı Türkçeye kazandırdı. Sanat tarihi alanında bir dizi telif ve çeviri yapıta imza attı. Bunların yanı sıra Mazhar Şevket İpşiroğlu, Macit Gökberk ve Aziz Albek’le işbirliği halinde Anadolu uygarlığını konu alan 11 belgesel film çekti. Bunlardan “Hitit Güneşi” 1956 Berlin Film Şenliği’nde ikincilik ödülünü aldı.

3- Eleştiri ve denemelerinde bir yandan yalınlığı, yereli, ulusallığı diğer yandan çok sesliliği evrensel olanı yenilik ve bilimselliği savunan Eyüboğlu, bu kavramlar arasında bir birleşim oluşturmaya çalışır. Bir yanında Yunus Emre, Pir Sultan, Aşık Veysel diğer yanında Hayyam, Rimbaud vardır. En çok değer verdiği şey insandır. Hümanist bir eleştirmendir. Eleştiriyi edebiyat tarihinin bittiği yerde başlatıp estetiğin başladığı yerde bitiren Sabahattin Eyüboğlu’na göre bunların sınırları birbirine karışmıştır.

4- Sanat, edebiyat konularında denemeler yazmıştır.

5- Çeviri alanında önemli eserler vermiştir. Montaigne’in “Denemelerini Türkçeye çevirmiştir. Ömer Hayyam’ın “Rubailer”ini, La Fontaine’in “Fabllar”ını ve Eflatun’un “Devlet” adlı eserlerini Türkçeye çevirmiştir.

6- Eserleriyle edebiyatımızın ve dilimizin gelişmesine katkıda bulunmuştur. Toplumsal sorunlarımızı ve sanat sorunlarını güçlü bir kültürle araştırmıştır.

7- Türk tarihi içinde Anadolu’nun en bilinçli yorumcularındandır. Türk kültürünün Anadolu hümanizması kavramıyla açıklamış, yeni bir kültür yorumu ortaya koymuştur.
8- Eski Yunan ve Anadolu uygarlıklarıyla ilgili çalışmalar yapmıştır. Sanat tarihi ile ilgili çalışmalar yapmıştır.

Eserleri
İnceleme-Deneme-Eleştiri: Mavi ve Kara, Sanat Üzerine Denemeler, Yunus Emre’ye Selam, Pir Sultan Abdal, Anadolu Ormanları, Anadolu Yolları, Siyah Kalem, Hitit Güneşi, Surname

Sabahattin Eyüboğlu eserleri hakkında bilgi sahibi olmak istersen buraya bakabilirsin 🙂

avocato

Recent Posts

Batı Edebiyatı Yazarları ve Özellikleri

Batı EdebiyatıYUNAN EDEBİYATIALMAN EDEBİYATIAMERİKAN EDEBİYATIİSPANYOL EDEBİYATIRUS EDEBİYATI Batı edebiyatının kökenleri Antik Yunan ve Roma'ya dayanır.…

10 ay ago

Yaşar Kemal İnce Memed Özet

Yazıdaki Başlıklarİnce Memed Konusuİnce Memed Karakterlerİnce Memed Özetİnce Memed 1 2 3 4 Özetİnce Memed…

10 ay ago

Kemal Tahir Devlet Ana Özet ve Konusu

Kemal Tahir Devlet Ana KonusuDevlet Ana Türü Nedir?Devlet Ana ÖzetDevlet Ana Romanının İncelemesiDevlet Ana Kimin…

10 ay ago

Sabahattin Ali Kürk Mantolu Madonna Özet

Yazıdaki BaşlıklarKürk Mantolu Madonna KonusuKürk Mantolu Madonna TürüKürk Mantolu Madonna KarakterleriKürk Mantolu Madonna ÖzetKürk Mantolu…

10 ay ago

Sabahattin Ali Kuyucaklı Yusuf Özet

Yazıdaki BaşlıklarKuyucaklı Yusuf KonusuKuyucaklı Yusuf Karakterler ve KahramanlarıKuyucaklı Yusuf Özet UzunKuyucaklı Yusuf Roman AnaliziKuyucaklı Yusuf…

10 ay ago

Peyami Safa Fatih Harbiye Özet

Yazıdaki Başlıklar Fatih Harbiye KonusuFatih Harbiye KarakterleriFatih Harbiye ÖzetFatih Harbiye Kısa ÖzetNeriman Hangi Romanın Kahramanı?Fatih…

10 ay ago