Cemil Meriç Hayatı Edebi Kişiliği Eserleri

Cemil Meriç Hayatı Edebi Kişiliği Eserleri

Tam adı Hüseyin Cemil Meriç’tir. “Fırsat Yoksulu” takma adını da kullandı. Balkan Savaşı sırasında Yunanistan’dan göç etmiş bir ailenin çocuğudur. 1920-36 arasında Hatay’ın Fransız Mandası olmasından dolayı, öğrenimini Fransız Liselerine özgü bir program uygulanan Antakya Sultanisi’nde tamamlandı. Bir süre IOEF Felsefe Bölümüne devam etti (1936); Hatay’da ilkokul öğretmenliği, Tercüme Bürosu başkan yardımcılığı ve nahiye müdürlüğü yaptı. İstanbul’a gidiş gelişlerinde Nazım Hikmet, Kerim Sadi gibi isimlerle iletişime girdi. 1939’da siyasi görüşlerinden dolayı kısa bir süre tutuklu kaldı.
1940’ta İstanbul’a giderek 10 Yabancı Diller Yüksekokulu’nda Fransız Dili ve Edebi-yatı okudu. Elazığ Lisesi’nde Fransızca öğretmenliği (1942-45), 10 Yabancı Diller Okulu’nda okutmanlık (1946-74) yaptı. 1963’ten itibaren IOEF Sosyoloji Bölümü’nde dersler verdi. Giderek artan miyop nedeniyle 1954’ten itibaren görme yetisini bütünüyle kaybetti.

Fransız edebiyatı ve düşüncesi üzerine eleştiri ve denemeler yazdı. Doğu ve batı kültürlerinin birleşimi ve yoğrulmasını işledi. Eserlerinde Doğu-Batı kültür hazinelerinin zengin ayrıntılarına yer vermiştir. Bazı yazılarında bir düşünür, sosyolog edasıyla yazdığı eserlerde yalın bir Türkçe kullanmıştır.
Balzac, V.Hugo gibi yazarların yapıtlarını Türkçeye çevirmiştir. Devamlı öğrenen, öğrendiklerini akıl süzgecinden geçirdikten sonra başkalarına öğretmek için uğraşan, her düşünceye açık bir düşünürdür. “Umrandan Uygarlığa” eseriyle 1974 Türkiye Milli Kültür Vakfı Fikir Ödülü, “Kırk Ambar ile Türkiye Milli Kültür Vakfı Kültür Vakfı Fikir Ödülü ve 1981 TYB Üstün Hizmet Ödülü; “Kültürden İrfana” ile 1986 TYB Yılın Fikir Adamı Ödülü almıştır.

Cemil Meriç Eserleri

Deneme-İnceleme: Balzac, Hind Edebiyatı (Yeni baskısı Bir Dünyanın Eşiğinde adıyla), Saint Simon: Ilk Sosyolog Ilk Sosyalist, Bu Ülke, Kırk Ambar, Umrandan Uygarlığa, Işık Doğudan Gelir, Kültür-den Irfana, Mağaradakiler, Bir Facianın Hikayesi, Sosyoloji Notları ve Konferansları
Günlük: Jurnal I, Jurnal Il

Cumhuriyet Dönemi öğretici metin yazarlarıyla ilgili daha fazla bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsin. 🙂

2 Yorum

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.