Halikarnas Balıkçısı Kimdir Eserleri Edebi Kişiliği

Halikarnas Balıkçısı Kimdir

1-  Halikarnas Balıkçısı ‘nın asıl adı Cevat Şakir Kabaağaçlı’dır. Asker kaçaklarının mahkeme kararı olmadan idam edilmesini yeren bir yazısı nedeniyle istiklal mahkemesinde yargılanmış ve üç yıllığına Bodrum’a sürgüne gönderilmiştir. 1,5 yıl sonra cezası affedilir; ancak o çok sevdiği Bodrum’dan ayrılmamış; oraya yerleşmiştir. Bodrum’un antik çağdaki ismi olan “Halikarnas”‘ takma isim olarak seçmiştir.

2- Sanatını Bodrum çevresindeki balıkçıların ve süngercilerin yaşam maceralarını anlatmaya adamıştır. Edebiyatımızda “deniz hikayeleri” ile tanınmıştır. Genellikle Ege ve Akdeniz’in kıyı ve açıklarında geçen denize bağlı olaylardan almıştır. Denize hayrandır. Balıkçılar, sünger avcıları, dalgıçlar, gemiciler onun hikayelerinde önemli ögelerdir. Eserlerinde denizcilikle ilgili terimlerden ve mitolojiden yararlanmıştır.

3- “Uluç Reis” ve “Turgut Reis” köklerini aradığı tarihi romanlarıdır.

4- “Aganta Burina Burinata” romanında geçimini denizden sağlayan Bodrum balıkçılarını ele alır. Romanın başkişisi Süleyman Kaptan’ın Ege kıyılarında geçen coşkulu maceralarını anlatır.

5- “Deniz Gurbetçileri” romanında Bodrum süngercilerinin yaşamından kesitler sunar.

6- Biraz Osmanlı yanlısı olan Halikarnas Balıkçısı, daha çok Anadolucudur. Eski Yunan kültürünün Anadolu’nun Ege kıyılarında doğduğunu düşünerek, bu kültürün kendi kültürümüz olarak benimsenmesi gerektiğini ileri sürmüştür. Bu düşünceyle Azra Erhat ve Sabahattin Eyüboğlu ile beraber “Mavi Anadoluculuk” hareketini başlatmıştır.

Halikarnas Balıkçısı Edebi Kişiliği

7- İlk öyküleri 1920’li yıllardan başlayarak yayımlandı.
8-  Yazdığı bir hikâye yüzünden Bodrum’a sürüldü. Üç yıllık sürgünü bittikten sonra da orada yaşamaya devam etti.
9- Edebiyat sahasına giren eserlerinin büyük kısmını da Bodrum’da yazdı.
10- Konularını Ege Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi kıyı ve açıklarında gelişen, denize bağlı olaylardan çıkardı.
11- İçinde yaşadığı, en küçük ayrıntılarına kadar bildiği hür ve asi denizi, kaderleri denizin elinde olan balıkçıları, dalgıçları, sünger avcılarını ve gemileri zengin bir terim ve mitoloji hazinesinden güçlenerek, denize karşı sonsuz bir hayranlıktan gelen şiirli, yer yer aksayan, ama sürükleyip götüren bir anlatımla hikâye ve romana geçirdi.
12- Çeşitli dillerden yüz kadar da kitap çevirisi de vardır.
13- Sanatçıya, Kültür Bakanlığınca 1971 Devlet Kültür Armağanı verildi.

Cevat Şakir Kabaağaçlı Eserleri

Roman: Aganta Burina Burinata, Uluç Reis, Turgut Reis, Deni Gurbetçileri, Ötelerin Çocuğu, (Ötelerin Çocukları) Bulamaç

Hikaye: Ege’nin Dibi(Ege Diplerinde) , Ege Kıyılarından, Merhaba Akdeniz, Yaşasın Deniz, Gülen Ada, Dalgıçlar, Parmak Damgası, Gençlik Denizlerinde, Çiçeklerin Düğünü

Anı: Mavi Sürgün

İnceleme-Deneme: Anadolu Efsaneleri, Anadolu Tanrıları, Anado lu’nun Sesi, Merhaba Anadolu, Hey Koca Yurt, Altıncı Kıta Akdeniz Sonsuzluk Sessiz Büyür, Düşün Yazıları

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.