İntibah Özet İntibah Romanı Özet ve İncelemesi

İntibah Eserinin YazarıNamık Kemal

İntibah Eserinin Türü: Roman

İntibah Eserinin Kişileri: Ali Bey, Dilaşub, Mehpeyker,

İntibah Eserinin İncelemesi

Edebiyatımızın ilk edebi romanı kabul edilen eserdir. Namık Kemal, “edebiyatımızın en büyük eksiği” olarak romanı gördüğü için, Magosa sürgününde, “Sergüzeşt-i Ali Bey’i yani İntibah“ı yazar (1876). Eski meddah hikayelerimizden “Hançerli Hanım”dan esinlenerek kaleme alınmıştır. İlk adı “Son Pişmanlık”tır. Kitabı inceleyen Maarif Nezareti, ismi “İntibah yahut Sergüzeşt-i Ali Bey” (Uyanış yahut Ali Bey’in Macerası) olarak değiştirir.

İntibah Eserinin Özeti

[…Zengin bir aile çocuğu olan Ali Bey, çok iyi eğitim görmüş, kibar ama toy bir gençtir. Gösterişi sever, bol para harcar. Bir gün Çamlıca’da gezerken Mehpeyker adında güzel, fettan bir kadınla tanışır, ona aşık olur. Oysa kadın çoktan kötü yola düşmüştür. Ünlüdür. Ali Bey, o günden sonra yemeden içmeden kesilir, işini, annesini ihmal eder. Tek derdi her gün Çamlıca’ya gidip sevdiği kadını görmektir. Annesi durumu öğrenir. Oğlunu kurtarmak için hemen evine Dilaşub adında temiz, güzel bir cariye satın alır. Fakat kızın kendini sevdirme çabası boşa gider. Ali Bey’in gözü kimseyi görmez. Bir gün yine Mehpeyker’i görmek için giderse de evinde bulamaz. Çevreden edindiği bilgiler kendisini altüst eder: Sevdiği kadının kötü bir kadın olduğunu öğrenir. Şaşkın ve üzgün evine döner. Dilaşub onu yatıştırır, avutur. Ali Bey kendisini özveriyle seven cariyeye gitgide bağlanır. Sonra da onunla evlenir.

Öte yandan, Mehpeyker olanları duyar. Bırakılmak ağrına gider, kıskançlığa kapılır. Gururunu kurtarmak için elinden kötülüğü esirgemez. Dedikodu çıkarıp çevreye yayarak Dilaşub’un da Ali Bey’e ihanet ettiğini duyurur. Ali Bey iradesi zayıf bir kimsedir. Söylentilere inanarak karısını azarlayıp döven Bununla da yetinmez, bir esirciye satar. Oysa esirci, Mehpeyker’in adamıdır. Dilaşub’u alıp doğruca ona götürür. O da sermaye olarak onu her gece bir başka erkeğe peşkeş çeker. Başına gelenler Ali Bey’i yatağa düşürür. Bu arada annesi de üzüntüden göçer. Öyleyken Mehpeyker’in kini hâlâ sönmemiş, tersine iyice alevlenmiştir. Çünkü, eski dostunun kendine dönmesi için yaptığı girişimler ilgisizlik ve hatta aşağılanmayla karşılanmıştır. Mehpeyker’in onuru kırılmıştır. Bu yüzden öç almaya karar verir. Bir tuzak kurarak Ali Bey’i öldürmeyi tasarlar. Bir gün onu bir eğlenceye çağırır. Neyse ki Dilaşub durumu bir rastlantıyla öğrenir, bin bir güçlükle kocasına haber iletir. Ali Bey inanmaz ama eğlenceye gidince haberin doğru olduğunu anlar. Bir fırsatını bularak pencereden kaçar. Dilaşub eşinin paltosuna sarılarak olayın geçeceği odaya gider, orada uyuyakalır. Karanlıkta, kiralık katil içeri dalar, Ali Bey’in yerine yanlışlıkla Dilaşub’u bıçaklar. Ali Bey ise kaçtıktan sonra boş durmamış, doğru polise giderek durumu anlatmıştır. Eve baskın yapılınca Dilaşub’u kanlar içinde yatarken bulurlar. Tam o sıra Mehpeyker gülerek içeri girer. Çok üzülen ve kızan Ali Bey’in gözü döner. Yerdeki bıçağı kaparak hınçla üzerine atılır. Mehpeyker’i öldürür. Yanındaki güvenlik görevlilerine teslim olur. Hapse düşer, orada hastalanır. Bir süre sonra da kahır ve acıdan ölür…] (Asım Bezirci, Seçme Romanlar)

İntibah Kısa Özet

Namık Kemal, İntibah romanını 1873-1876 yılları arasında sürgünde bulunduğu Kıbrıs’taki Magosa Kalesi’nde kaleme almıştır. Amacı,Osmanlıca’nın roman yazımına uygun olduğunu göstermektir. İlk edebi romanımız kabul edilmektedir. İlk adı “Son Pişmanlık” iken sansürden dolayı daha sonra “Sergüzeşt-i Ali Bey adını almış en sonunda yazar romana isim olarak şimdiki adında karar kılmıştır. Acıklı bir aşk hikâyesi olan roman; okumuş ancak deneyimsiz bir gencin, Mahpeyker adlı bir kadına âşık olmasını ve sonrasında
çektiği sıkıntıları işlemektedir.

İntibah eserinin yazarı Namık Kemal hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için buraya tıklayabilirsin 🙂

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.