Vatan Yahut Silistre Özeti ve İncelemesi

Vatan Yahut Silistre Eserinin Yazarı: Namık Kemal.

Vatan Yahut Silistre Eserinin Türü: Oyun (tiyatro).

Vatan Yahut Silistre Eserinin Kişileri: İslam Bey, Zekiye, Sıtkı Bey, Abdullah Çavuş…

Vatan Yahut Silistre Eserinin Özellikleri: Türk edebiyatında sahnelenen ilk tiyatro eseridir. Vatan yahut Silistre piyesi dört perdelik bir dramdır. Eserin konusu, 1853 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Rumeli topraklarındaki Silistre Kalesi’nin kahramanca savunulması olayıdır. Eserin kahramanları İslam Bey, sevgilisi Zekiye, Ahmet Sıtkı Bey ve Abdullah Çavuş’tur. Vatan yahut Silistre’nin 1 Nisan 1873 gecesi Gedikpaşa’da Güllü Agop’un Osmanlı Tiyatrosunda sergilenmesi üzerine seyirciler Namık Kemal’e tezahürat etmiş, onu bulup tebrik etmek istemişler, bulamayınca ona bir mektup yazmışlardır. İlk temsilinden sonraki üç yıl içerisinde İstanbul, İzmir ve Selanik’te yaklaşık altı yüz defa sergilenmiştir.

Vatan Yahut Silistre Özeti

[…Eserin merkezi kişisi İslam Bey, tam bir Türk kahramanıdır. İslam Bey’i çok seven ve ondan hiç ayrılmak istemeyen Zekiye isimli bir kız, erkek kılığına girerek peşinden gider; Silistre savunmasına katılır. Silistre’de tabya komutanı, Sıtkı Bey isminde bir kahramandır. Kendisi, Manastır’da subay iken günahsız bir arkadaşını kurşuna dizmek istememiş, bu yüzden ordudan çıkarılmış, ancak gösterdiği birçok yararlılıkla yeniden orduya girmeyi başararak miralaylığa (albaylığa) kadar yükselmiştir. Aynı zamanda, Zekiye’nin babasıdır. Lakin ordudan çıkarılınca ailesine gidememiş, onun için de öldü sanılmıştır. Silistre’de savaşırken baba-kız birbirlerini tanımazlar, ancak Sıtkı Bey, ona karşı içten gelen bir yakınlık duyar. O sırada İslam Bey yaralanır ve Zekiye’nin kucağına düşer. Kendine gelince Zekiye’yi tanır. Eserin en renkli tipi olan Abdullah Çavuş isimli bir diğer kahraman ise komutanlarının ve askerin maneviyatını yükselten önemli bir unsur olur. En çaresiz anlarda bile ‘kıyamet mi kopar?..’ nakaratı ile ruhlara bir serinlik vermeyi başarır. Eserin final bölümünde baba, kız; yani Sıtkı Bey ile Zekiye birbirine kavuşur…] (Türk Dünyası El Kitabı 3)

Vatan Yahut Silistre Kısa Özet

İslam Bey, gönüllü olarak orduya gideceğinden dolayı uzaktan sevmekte olduğu Zekiye ile vedalaşmak üzere onun odasına girer. Zekiye’ye, kendisi hakkında beslediği sevgiyi anlatır. Kız da ona karşı kayıtsız olmadığı gibi, onun arkasından o da erkek elbisesi giyerek gönüllüler takımına karışır, Silistre’ye kadar gider. Silistre’de kuşatma altında kalırlar. Bu arada İslam Bey yaralanır, ona, Âdem ismini almış olan Zekiye bakar. Yaralı olduğu halde İslam, yanında Abdullah Çavuş ve Zekiye ile düşman cephanesini ateşlemek üzere giderler. Dönüşlerinde düşman kuşatmayı kaldırıp çekilmiş vaziyette bulurlar. Kumandan Sıtkı Bey de Zekiye’nin vaktiyle bir namus meselesinde itaatsizlik ettiği için keçe külah edilmiş olduğundan asıl adı olan Ahmet’i değiştirip Sıtkı’yı kullanarak yeniden askerlikte rütbesi kazanmış olan babası çıkar. İslam ile Zekiye’nin düğünleri kazanılan savaşın mutluluğuyla birlikte yapılır.

Not: Namık Kemal, Vatan yahut Silistre adlı oyununun sahnelenmesi sonrasında çıkan karışıklıklar nedeniyle Magosa’ya sürülmüştür.

Namık Kemal hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsin 🙂

1 Yorum

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.