Sanatçılar

Kenan Hulusi Koray Hayatı, Edebi Kişiliği ve Eserleri

  • Kenan Hulusi Koray; 9 Haziran 1906 tarihinde İstanbul’da doğmuş, 23 Mayıs 1943 yılında Adapazarı’nda vefat etmiştir. 38 yaşında hayata gözlerini çok erken yuman Kenan Hulusi Koray, geriye birçok önemli ve değerli eser bırakmıştır. Ölüm sebebi Adapazarı’nda subaylık yaptığı dönemde ortaya çıkan tifüs salgınıdır.
  • Lise öğrenimini İstanbul Erkek Lisesinde tamamladıktan sonra üniversite eğitimini İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde tamamlamıştır.
  • Edebiyat dünyasına öğrencilik yıllarında adım atmıştır. İlk hikayeleri Servet-iFünun dergisinde yayımlanmıştır.
  • Yedi Meşalecilerin sanatçıları içinde tek nasir, yani hikayeci olarak dikkati çekmiş, düzyazı yazarı olarak tanınmıştır. Şair arkadaşlarının şiirde yapmak istediklerini o hikayede yapmak ister.
  • Küçük hikaye tarzını benimsemiştir. İlkin ahenkli, şiirsel, kısa cümlelerden kurulu, biraz da manzum hikayeyi çağrıştıran ve bireysel öyküler yazmış; daha sonra gerçekçi öyküler yazmıştır. Halkı, işçiyi, köylüyü konu edinmiştir. Psikolojik konularda da öykü yazmıştır. Cumhuriyet döneminde korku türünde örnekler veren ilk hikayecidir. “Bahar Hikayeleri” adlı eserindeki bazı öykülerinde “korku” ve “esrar” temasını işlemiştir.
  • Yedi Meşaleciler içinde şiirle uğraşmayan tek sanatçıdır.
  • Hikâye, mensur şiir denemeleri yazmış, eleştiri ve röportajlar yapmıştır.
  • Arap dünyasının masallarını andıran ilk hikâyelerinden sonra daha gerçekçi öyküler yazmaya başlamıştır.
  • Özellikle son dönemde yazdığı öyküleri Ömer Seyfettin’i hatırlatan sanatçı, kaderin bir cilvesi olarak yine onun gibi çok genç yaşta ölmüştür.

Kenan Hulusi Koray Eserleri

Kenan Hulusi Koray Hikaye Eserleri: Bir Yudum Su, Bahar Hikayeleri, Bir Otelde Yedi Kişi, Son Öpüş (uzun hikaye)
Kenan Hulusi Koray Roman Eseri: Osmanoflar

Osmanoflar: 1904 yılında Bulgaristan’da başlıyor roman. Köklü bir Türk ailesinin hayatını ele alır. Bulgar komitacıların örgütlendiği o günlerde tehlike ve güvensizlik hâkimdir bu ailenin hayatına. Osmanof adıyla anılan ailenin üç oğlu vardır, olaylar bu üç erkek ile onların hayatına giren gizemli kadınlar etrafında döner. Birbirlerinden hem destek bulan hem de ürken bu toplulukta herkes bir diğeri için “öteki” olma özelliğini taşımaktadır.

Yedi Meşaleciler’in Temsilcileri

avocato

Recent Posts

Batı Edebiyatı Yazarları ve Özellikleri

Batı EdebiyatıYUNAN EDEBİYATIALMAN EDEBİYATIAMERİKAN EDEBİYATIİSPANYOL EDEBİYATIRUS EDEBİYATI Batı edebiyatının kökenleri Antik Yunan ve Roma'ya dayanır.…

10 ay ago

Yaşar Kemal İnce Memed Özet

Yazıdaki Başlıklarİnce Memed Konusuİnce Memed Karakterlerİnce Memed Özetİnce Memed 1 2 3 4 Özetİnce Memed…

11 ay ago

Kemal Tahir Devlet Ana Özet ve Konusu

Kemal Tahir Devlet Ana KonusuDevlet Ana Türü Nedir?Devlet Ana ÖzetDevlet Ana Romanının İncelemesiDevlet Ana Kimin…

11 ay ago

Sabahattin Ali Kürk Mantolu Madonna Özet

Yazıdaki BaşlıklarKürk Mantolu Madonna KonusuKürk Mantolu Madonna TürüKürk Mantolu Madonna KarakterleriKürk Mantolu Madonna ÖzetKürk Mantolu…

11 ay ago

Sabahattin Ali Kuyucaklı Yusuf Özet

Yazıdaki BaşlıklarKuyucaklı Yusuf KonusuKuyucaklı Yusuf Karakterler ve KahramanlarıKuyucaklı Yusuf Özet UzunKuyucaklı Yusuf Roman AnaliziKuyucaklı Yusuf…

11 ay ago

Peyami Safa Fatih Harbiye Özet

Yazıdaki Başlıklar Fatih Harbiye KonusuFatih Harbiye KarakterleriFatih Harbiye ÖzetFatih Harbiye Kısa ÖzetNeriman Hangi Romanın Kahramanı?Fatih…

11 ay ago