Taaşşuk ı Talat ve Fitnat Özeti ve İncelemesi

Taaşşuk ı Talat ve Fitnat Eserinin Yazarı: Şemsettin Sami.

Taaşşuk ı Talat ve Fitnat Eserinin Türü: Roman.

Taaşşuk ı Talat ve Fitnat Eserinin Kişileri: Talat, Fitnat, Hacı Mustafa, Zekiye Hanım, Ali Bey…

Taaşşuk ı Talat ve Fitnat Eserinin Özellikleri

1872’de yazılmış, Latin harfleriyle ilk kez 1964 yılında basılmıştır. Şemsettin Sami’nin tek romanı Taaşşuk ı Talat ve Fitnattır. Türk edebiyatında ilk yerli roman-Romantizm akımının ürünüdür. Taaşşuk ı Talat ve Fitnat, görücü usulü evliliğin sakıncalarını ele almıştır. Türk edebiyatında Batı tarzı ilk romanın Şemsettin Sami’ninTaaşşuk-ı Talât ve Fitnat” adlı eseri olduğu kabul edilir. Teknik açıdan kusurlu olan eserin önemi türünün ilk örneği olmasından gelmektedir.

Taaşşuk ı Talat ve Fitnat Özet

[…Talat küçük yaştayken babasız kalır, annesi Saliha Hanım tarafından büyütülür. Daireye gidip gelirken uğradığı Hacı Mustafa adında birinin bir dükkanı vardır. Hacı Mustafa, Fitnat’ın üvey babasıdır. Annesi Zekiye Hanım, kendisine gebeyken kocasından ayrılmış, Hacı Mustafa ile evlenmiştir. Kadın birkaç yıl sonra ölmüş, Fitnat yetim kalmıştır. Talat, Fitnat’ı bir gün evin cumbasında görür. Görür görmez de kıza tutulur. Sevgisi karşılıksız kalmaz. Fitnat da ona aşık olur.

Hacı Mustafa, kızı evden dışarı çıkarmamaktadır. Kız da korkusundan onun bu isteğine katlanmaktadır. Talat, bir gün çarşaf giyerek kadın kılığına girer, eve gelir. Yakından konuşmaları böylelikle gerçekleşir. Hacı Mustafa, Fitnat’ı zengin bir adama verir. Fitnat, Ali Bey adlı bu adama yaklaşmamakta direnir çünkü Talat’ı sevmektedir. Sonunda da kendini bir çakıyla öldürür. Boynunda da annesinden kalma bir muska vardır. Adam muskayı açıp okur. Öz kızıyla evlenmiş olduğunu öğrenince aklını kaçırır, altı ay sonra ölür. Bu duruma dayanamayan Talat da üzüntüsünden yatağa düşerek bu dünyadan ayrılır…] (Nermin Yüzbaşıoğlu-Muammer Yüzbaşıoğlu “Türk ve Batı Edebiyatından Ünlü Romanlar)

Taaşşuk ı Talat ve Fitnat Kısa Özet

Bir tütüncü dükkânında Fitnat’ı gören Talat, ona âşık olur. Üvey babasının, kızı kimseyle görüştürmediğini öğrenen Talat, kız kılığına girerek ve Ragıbe adını alarak ortak bir tanıdıklarının evine nakış öğrenmeye gider. Şerife Kadın, Fitnat’la Ragıbe’yi tanıştırır. Talat, Fitnat’ın da kendisine âşık olduğunu bu sayede öğrenir. Talat, bir süre kız kılığında Fitnat’ın evine gider. Fitnat bir gün ona, ailesinin kendisini evlendirmek üzere olduğunu söyleyince Talat da gerçeği açıklar. İki genç şayet evlenemeyecek olurlarsa intihar etmeye karar verirler. Ailesi Fitnat’ı Ali Bey’le nikâhlar ve yazlığa gidiyoruz diyerek düğün evine götürür. Gerçeğin farkına varan Fitnat, kendini Ali Bey’e teslim etmez. Aralarındaki tartışma esnasında Ali Bey, Fitnat’ın boğazından kopan ve elinde kalan muskayı açıp okuduğunda onun öz kızı olduğunu öğrenir. Ali Bey telaşla Fitnat’ın odasına geri döndüğünde vakit çok geçtir, genç kız bir çakıyla intihar etmiştir. Bu arada Talat da gelir. O da sevgilisini kanlar içinde görünce dayanamaz ve ölür. Şuur kaybı geçiren Ali Bey de sadece altı ay yaşar.

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.