Mensur Şiir Nedir? Mensur Şiir Örnekleri

Mensur Şiir Nedir? Mensur Şiir Örnekleri
Düşünce ve duyguları bir yandan cümlelerin açık anlamlarıyla anlatan; bir yandan da, nazımda olduğu gibi, sözcüklerin cümle içerisinde birbirleriyle birleşmelerinden doğan iç ahenkle sezdirmeye çalışan mensur yazılardır. 1- Türk edebiyatında “mensure” adı verilmiştir.
2- Birim olarak cümle kullanılır.
3- Ses, söyleyiş ve tema bakımından şiirden farklı değildir.
4- Söz ve anlam sanatlarına başvurulur.
5- Dil, sanatsal (şiirsel) işleviyle kullanılır.
6- İç ahengi sağlamak için devrik cümlelere yer verilir.
7- Ölçü ve uyak zorunluluğu yoktur.
8- Sanatçı duygularını daha kolay ifade eder.
19. yüzyılın ikinci yarısında Fransa’da doğmuş; bu terim ilk olarak Baudelaire’in “Küçük Mensur Şiirler” (1860) adlı eserinde kullanılmıştır. Türk edebiyatına Halit Ziya’nın “Mensur Şiirler” adlı eseriyle girmiştir.
Mehmet Rauf’un “Siyah İnciler”; “Yakup Kadri Karaosmanoğlu”nun “Erenlerin Bağından”, “Okun Ucundan”; Ruşen Eşref Ünaydın’ın “Damla Damla” adlı eseri mensur şiir örnekleridir.

Örnek
Benim olsaydın, ah bu mümkün olsaydı… Seni uzak, uzak, bu insanlardan pek uzak bir yere götürürdüm; öyle bir yere götürürdüm ki orada yalnız tabiatla kalırdık. Denizle, sema ile sahra ile kalırdık… Sade ikimiz kalırdık… Orada, yalnız ormanda yapraklarla inleyen medhur rüzgarın, uzakta dalgalarla dövünen medhuş denizin, gökte şimşekleriyle gürleyen haşin yıldırımın sesiyle kalırdık… Sade ikimiz kalırdık… Sade ikimiz, unutmuş, unutulmuş, her türlü kayıttan azade iki mevcut gibi yaşardık, ilk insanlar gibi yaşardık, benim olsaydın felaketlerine, meraretlerine, afetlerine tahammül için kuvvet bulur, hayatımın sebebini anlardım, benim olsaydın hayatını severdim.

Mensur Şiir Nedir? Mensur Şiir Örnekleri hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak istersen bize mesaj atman yeterli 🙂
Dramatik Şiir hakkında merak ettiklerine buraya tıklayarak ulaşabilirsin 😉

avocato

View Comments

Share
Published by
avocato

Recent Posts

Batı Edebiyatı Yazarları ve Özellikleri

Batı EdebiyatıYUNAN EDEBİYATIALMAN EDEBİYATIAMERİKAN EDEBİYATIİSPANYOL EDEBİYATIRUS EDEBİYATI Batı edebiyatının kökenleri Antik Yunan ve Roma'ya dayanır.…

10 ay ago

Yaşar Kemal İnce Memed Özet

Yazıdaki Başlıklarİnce Memed Konusuİnce Memed Karakterlerİnce Memed Özetİnce Memed 1 2 3 4 Özetİnce Memed…

10 ay ago

Kemal Tahir Devlet Ana Özet ve Konusu

Kemal Tahir Devlet Ana KonusuDevlet Ana Türü Nedir?Devlet Ana ÖzetDevlet Ana Romanının İncelemesiDevlet Ana Kimin…

10 ay ago

Sabahattin Ali Kürk Mantolu Madonna Özet

Yazıdaki BaşlıklarKürk Mantolu Madonna KonusuKürk Mantolu Madonna TürüKürk Mantolu Madonna KarakterleriKürk Mantolu Madonna ÖzetKürk Mantolu…

10 ay ago

Sabahattin Ali Kuyucaklı Yusuf Özet

Yazıdaki BaşlıklarKuyucaklı Yusuf KonusuKuyucaklı Yusuf Karakterler ve KahramanlarıKuyucaklı Yusuf Özet UzunKuyucaklı Yusuf Roman AnaliziKuyucaklı Yusuf…

10 ay ago

Peyami Safa Fatih Harbiye Özet

Yazıdaki Başlıklar Fatih Harbiye KonusuFatih Harbiye KarakterleriFatih Harbiye ÖzetFatih Harbiye Kısa ÖzetNeriman Hangi Romanın Kahramanı?Fatih…

10 ay ago