Danişmend Gazi Destanı (Danişmendname)

Danişmend Gazi Destanı (Danişmendname) Hakkında Bilgi
Danişmentliler devletinin kurucusu Battal Gazi’nin torunlarından; Sivas, Tokat, Niksar, Amasya, Çorum şehirlerini fetheden Melik Danişmend Gazi Ahmet Ali’nin efsanevi’ kişiliği etrafında oluşmuş yarı tarihi’ bir gazavatnamedir. Eserin kahramanı tarihi’ bir kişiliğe sahiptir. “Danişmend”, ‘bilgili’ anlamına gelir. Eser, 14. yüzyılda, 17 bölüm hâlinde kaleme alınmıştır.
Melik Danişmend, Battal Gazi’nin benzeri bir kişidir. Dindar, bilgili ve usta bir savaşçıdır. Bir kılıç darbesiyle bir düşman kahramanını başından, oturduğu atın eyer kayışına kadar ikiye böler; savaşırken attığı naralarla koca bir orduyu dağıtır.
Eserin Özeti: [Hz. Muhammed’in hicretinden 360 yıl sonra (M.970), Battal Gazi’nin torunlarından Melik Ahmed Danişmend, Bağdat halifesinden aldığı izin üzerine maiyetindeki Sultan Durasan (Turasan), Çavuldur Çaka, Kara Togan, Hasan, Süleyman Nu’man, Eyyub Yunus ve Kara Tegin ile Malatya’dan kalkıp Rumlar üzerine cenge, Anadolu illerini fethe gider. Uzun süreden beri harap bir halde bulunan Sivas’ı imar ettirerek oraya yerleşir. Burada askerlerini ikiye ayırır. Durasan ve mücahitleri İstanbul üzerine giderken Alemdağ’ına kadar gelip burada şehit olurlar. Melik Danişmend ise Sivas’tan Karadeniz’e kadar olan bölgeyi fethetmeye karar verir. Artuhi adında birini Müslüman ederek onunla samimi bir dostluk kurar, onu yanından ayırmaz. Birçok savaştan sonra Tokat’, alarak halkını Müslüman yapar, burayı da kendisine hareket merkezi seçer. Bundan sonra çeşitli savaş ve maceralar sonunda Zile, Amasya, Çorum, Niksar bölgelerini feth ile halkını Müslüman yapar. Daha sonra Niksarlılar dinden çıkarak Müslümanları öldürürler. Danişmend Gazi, Niksar’ı tekrar alır.
Destanın Yazarı .9 Eser, Selçuklu Sultanı Melik İzzettin Keykavus Gıyasettin’in emriyle İbn-i Alâ tarafından 1245/46 yılında yazılmıştır. Eser, 1360 yılında Tokat Kalesi Dizdarı Arif Ali tarafından içine manzum parçalar da katılmak suretiyle yeniden yazılmıştır.

Lisans Yerleştirme Sınavının Edebiyat basamağında Destanlar hakkında soru çıkmaktadır.

Diğer Destanlar hakkında bilgi almak istersen buraya tıklayabilirsin 😉

Bozkurt Destanı
Battalgazi Destanı
Atilla Destanı
Danişmend Gazi Destanı
Cengiz Han Destanı

avocato

Recent Posts

Batı Edebiyatı Yazarları ve Özellikleri

Batı EdebiyatıYUNAN EDEBİYATIALMAN EDEBİYATIAMERİKAN EDEBİYATIİSPANYOL EDEBİYATIRUS EDEBİYATI Batı edebiyatının kökenleri Antik Yunan ve Roma'ya dayanır.…

10 ay ago

Yaşar Kemal İnce Memed Özet

Yazıdaki Başlıklarİnce Memed Konusuİnce Memed Karakterlerİnce Memed Özetİnce Memed 1 2 3 4 Özetİnce Memed…

10 ay ago

Kemal Tahir Devlet Ana Özet ve Konusu

Kemal Tahir Devlet Ana KonusuDevlet Ana Türü Nedir?Devlet Ana ÖzetDevlet Ana Romanının İncelemesiDevlet Ana Kimin…

10 ay ago

Sabahattin Ali Kürk Mantolu Madonna Özet

Yazıdaki BaşlıklarKürk Mantolu Madonna KonusuKürk Mantolu Madonna TürüKürk Mantolu Madonna KarakterleriKürk Mantolu Madonna ÖzetKürk Mantolu…

10 ay ago

Sabahattin Ali Kuyucaklı Yusuf Özet

Yazıdaki BaşlıklarKuyucaklı Yusuf KonusuKuyucaklı Yusuf Karakterler ve KahramanlarıKuyucaklı Yusuf Özet UzunKuyucaklı Yusuf Roman AnaliziKuyucaklı Yusuf…

10 ay ago

Peyami Safa Fatih Harbiye Özet

Yazıdaki Başlıklar Fatih Harbiye KonusuFatih Harbiye KarakterleriFatih Harbiye ÖzetFatih Harbiye Kısa ÖzetNeriman Hangi Romanın Kahramanı?Fatih…

10 ay ago